Het Amerikaanse schuldenplafond wordt tijdelijk verhoogd en de federale overheid krijgt weer geld. De Republikeinse en Democratische leiders in de Amerikaanse Senaat maakten woendag bekend dat ze daar een akkoord over hebben bereikt.

Het voorstel wordt voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Als beide kamers van het Congres akkoord gaan, moet president Barack Obama zijn handtekening er nog onder zetten.

De tot op het bot verdeelde partijen hadden tot donderdag de tijd om het eens te worden. Dan zou de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld van 16.700 miljard dollar worden bereikt.

Ambtenaren weer aan het werk

De discussie over het schuldenplafond domineerde de afgelopen weken de Amerikaanse politiek. Het voorstel voorziet in verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open als het voorstel erdoor komt. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen dan ook weer aan het werk.

Republikeinse politici probeerden de overheidsfinanciën afhankelijk te maken van uitstel en aanpassing van de nieuwe ziektekostenverzekeringen. Dat is hun niet gelukt. Volgens nieuwszender CNN hebben de partijen wel afspraken gemaakt over bepaalde details, zoals het controleren van de inkomens van burgers die zorgsubsidies aanvragen.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell sprak zich tijdens de presentatie van het akkoord in de Senaat nog eens krachtig uit tegen 'Obamacare'.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl